9 Şubat 2015 Pazartesi

Hz Ali Sözleri, Hz Ali Sözleri Resimli ve Videolu

Kötülüğü eliyle, diliyle, gönlüyle, gidermeye çalışan, hayırlı huyları nefsinde toplamıştır.

Halkta gördüğü kötülüğü diliyle, gönlüyle inkâr eden, fakat eliyle kötülüğe engel olmayan, hayır huylarından ikisine yapışmış, birini yitirmiştir. Gönlüyle inkâr edip eliyle, diliyle inkâr etmeyense üç huyun en yücesini yitirmiş, birini elde etmiştir.   

Halktan kötülüğü diliyle, gönlüyle, eliyle inkâr etmeyenler, gidermeye çalışmayanlarsa diri gibi görünen ölülerdir.




































İyiliği gönlüyle tanımayan, kötülüğü (önce el ile, sonra dil ile, sonra da gönülle) men etmeye kalkışmayan kişi, başaşağı düşüp gitmiştir.

Öl de alçalma, azı yeter bul da (kazancını yeterli) yüzsuyu dökme. Çalışıp bir şey elde edemeyen kişi, oturunca hiçbir şey elde edemez

Dinî hükümleri bilmeden ticarete girişen, çâresiz fâize düşer, suçtan kurtulamaz.

Sana rağbet ve sevgisi olan kişiye rağbet etmemen, nasibinde noksana düşmendir. Senden hoşlanmayana rağbet etmense alçalmandır.

Mazlûmun zâlimden öç alacağı gün,  zâlimin mazlûma zulmettiği günden daha çetindir.

 Aç kalmak, alçalmaktan hayırlıdır.

Rabbim, sana kul olmam bana övünmek için yeterlidir...
Nasihat, dünyanın en pahalı hazineleri kadar kıymetli olduğu halde, ekseriyâ pek ucuza satılır.
Adamlığın en üstün derecesi, malı mülkü esirgemeyerek kardeşleriyle geçinmesi, her hâlde onlarla eşit olmasıdır.

Öyle zamanlar gelecek ki, kötülükten sakındıranların sayısı, insanların onda birinden daha az olacaktır. Sonra bunlar da gider ve artık kötüyü yasaklayan tek kimse bulunmaz.

İnsanların en insaflısı, kendisi hakkında bir hâkim hüküm vermeden nefsine insâf edenidir. İnsanların en fazla cevredeniyse cevrini, zulmünü adalet sayanıdır.

İnsanın üstünlükleri birbiri ardınca gelip çatan çetin işlerde meydana çıkar.

Rabbin rızasını kazanmak isteyen, zulmeden buyruk sâhibine karşı adalet sözünü söylemelidir.

İki kişi yoktur ki halkı kendisine uymaya çağırsın da, biri sapıklıkta olmasın.

 Haktan, gerçekten sonra, dalâletten başka ne vardır ki?

*Ümitsizliğin acılığı, halka yalvarmaktan yeğdir.

Yaptığı zulümlerden geçip, hakları sahiplerine vermekten daha üstün adalet olamaz.

Gerçekten de noksan sıfatlardan münezzeh olan Allah yoksulların geçimlerini zenginlerin mallarında takdir buyurmuştur. Hiç bir yoksul, aç kalmaz ki bir zengin onun hakkını vermiş olsun; yüce Allah da zenginlere bunu soracaktır.


(Hz. Muhammed için) O, dünyada ağız dolusu bir lokma yemedi, dünyaya gözünün ucuyla bile bakmadı. Dünya ehlinin en zayıfıydı bedence; karnı en açıydı yemek açısından.

Hiç bir ayıbımız olmasa da yalnız Rasûlullah'ın buğzettiğini sevsek, Allah'ın ve Râsûlünün küçülttüğünü büyültsek, Allah'a karşı durmak, Allah'ın emrinden çıkmak için bu yeter bize.

Yeryüzünde yemek yerdi; kul gibi otururdu; ayakkabısını kendi tâmir ederdi; elbisesini kendi yamardı; eğersiz merkebe binerdi; biri daha varsa ardına bindirirdi.


İnanan, bir söz söylemek istedi mi, önce gönlünden geçirir o sözü, bir düşünür, hayırsa söyler, şerse vazgeçer. Münâfıksa diline gelini söyler; hangi söz kendisine fayda verir, hangi söz zarar, düşünmez bile.

Kim yüce Allah'a, avucu Müslümanların kanlarından, mallarından tertemiz olarak ulaşmak isterse, dilini onların ayıplarından korusun, bunu yapsın.

Dünyadan az bir şey elde eden, ondan emin olabilecek çok şeye sahip olmuş demektir; çok şey elde edense, kendisine helâk edecek çok şey elde etmiş demektir.

Dünyadan çekinmenizi tavsiye ederim; çünkü orası çadırın söküleceği yerdir; suyuna, otuna kapılıp oturulacak yer değildir.

Farzlara zarar veren nâfilelerle yakınlık olamaz.

Namaz, her temiz kişinin Tanrı'ya yaklaşmasıdır. Hac, her zayıfın savaşıdır. Her şeyin zekâtı vardır; bedenin zekâtı da oruçtur. Kadının savaşıysa kocasıyla iyi geçinmesidir.

Yaradana isyan hususunda yaratılmışa itâat olamaz.

Suçtan vazgeçmek tövbe etmekten ehvendir.

1 yorum:

  1. Tritanium Spruce Crafts® Stainless Steel Stainless Steel
    Tritanium Spruce Crafts® Stainless titanium keychain Steel Stainless Steel Steel Stainless Steel Stainless Steel Stainless Steel Stainless tube supplier Steel implant grade titanium earrings Stainless does titanium set off metal detectors Steel Steel.Material: Stainless SteelDimensions: 20.5 x 4.2 titanium white acrylic paint x 10.6 inchItem Dimensions LxWxH: 90 mm x 2.5 x 11.6 inchItem Weight: 1.5 gDimensions: 20.5 x 4.2 x 10.6 inch

    YanıtlaSil